Få succes med MUS samtalen

Få succes med MUS-samtaler

22. august 2019

HRsolutions.dk har vi tidligere skrevet, at størstedelen af respondenterne i en undersøgelse ikke følte, at de fik noget ud af den årlige MUS samtale. Dette skyldes bl.a., at rigtig mange ledere glemmer at følge op på de ting, der blev aftalt til mødet.

Det er som regel ikke af modvilje, at lederne glemmer at følge op på aftalerne. Det skyldes derimod ofte, at lederen ikke kan bevare overblikket over alle MUS samtalerne, da de blot ender i stakken med papirer. Derfor har vi udviklet HRM-Nordic Development, som er et effektivt redskab til at styre alle former for medarbejdersamtaler.

Bevar overblikket med et online MUS system

Med et online MUS system, er du sikker på, at du altid har dine data lige ved hånden. HRM-Nordic Development er desuden også opbygget, så det hjælper dig med at holde styr på deadlines – og så bliver du løbende mindet om dine deadlines.

Nogle af fordelene ved at benytte et online MUS system er:

  • Du kan opbygge dine egne MUS skabeloner
  • Du kan opsætte deadlines – og du får tilsendt påmindelser, så du aldrig glemmer en deadline
  • Du kan følge processen for, hvor langt dine medarbejdere er med at udfylde forberedelsesskemaet
  • Du kan opsætte påmindelser for jeres aftaler, så medarbejderen også oplever, at der bliver fulgt op på MUS samtalen
  • Dataene bliver tilknyttet medarbejderkortet i medarbejderdatabasen

Husk opfølgning på MUS

Husk at følge op på MUS-samtalen
Husk at følge op på MUS samtalen

For at dine MUS samtaler skal blive en succes, er det vigtigt, at du følger op på de aftaler, der er lavet. Gør du ikke dette vil dine medarbejdere hurtigt få følelsen af, at samtalen var spild af tid, fordi han/hun ikke kommer på de aftalte kurser, men i stedet blot kører videre i samme rille.

Medarbejderudviklingssamtalen er til for at medarbejderen kan udvikle sig, og medarbejderudvikling kan være altafgørende for, om dine medarbejdere bliver hos dig. Husk på at MUS samtalen ikke kun handler om den faglige udvikling, men at det også handler om personlig udvikling, og ikke mindst om medarbejderens trivsel på arbejdspladsen.

Den svære samtale: Medarbejder afviklingssamtalen (MAS)

Der kan være flere forskellige årsager til, at der skal afvikles en eller flere medarbejdere på arbejdspladsen. For dig som leder er det aldrig en let samtale at tage, men det er en nødvendighed, som bør håndteres professionelt.

Hvis afviklingen af medarbejdere kommer som følge af nedskæringer, vil det være dit ansvar som leder at træffe beslutningen om, hvilke medarbejdere, der skal afvikles.

Lige som med en MUS samtale, bør du som leder forberede dig til en MAS samtale. Som leder er det nemlig dig, der kommer til at styre samtalen, og med forberedelse er du klar til at håndtere situationen, hvis der opstår stilhed, eller at medarbejderen reagerer på sin opsigelse.

På samme vis, som du kan bruge et HR system til at lave skabeloner for MUS samtaler, kan du også bruge dit HR system til håndteringen af medarbejderafvikling.

Når en medarbejder informeres om sin opsigelse, er der stor forskel på, hvordan personer reagerer. Nogle kan have behov for lidt betænkningstid, andre reagerer mere udfarende. I nogle tilfælde kan det være en fordel at indkalde til et møde på et senere tidspunkt, hvor medarbejderen kan stille spørgsmål, eller hvor I kan tale om de praktiske forhold.

Her vil du igen kunne få gavn af dit HR system, hvor du kan indtaste jeres aftaler i systemet, hvorefter I begge vil modtage en påmindelse om jeres aftaler forud for et muligt kommende møde.

HR-system: Et vigtigt aktiv i din virksomhed

Et HR-system kan være et vigtigt aktiv i din virksomhed. Et HR-system kan nemlig lette en del administrative processer, som din virksomhed har. Særligt i forbindelse med MUS samtaler kan det være en fordel, da du kan automatisere processerne med indkaldelse, forberedelse og opfølgning.

HRM-Nordic er et modulopbygget HR system, hvilket betyder, at du kun betaler for de funktioner, som du har behov for. Vil du høre mere om HRM-Nordic, så tøv ikke med at kontakte os, eller tilmeld dig et af vores zoom-møder, hvor vi præsenterer systemet og dets funktioner.